Nilsengitaren:

Norges første el-gitar produsert i Sarpsborg.

Bjørn Hellberg.
SARPSBORG ARBEIDERBLAD 9.september 2000.

Visste du at norges første el-gitar ble konstruert og produsert i Sarpsborg ? Gitaren ble patentert så tidlig som i 1949. Gitaristene Robert Normann og Bjørn Hellberg markedsførte den.

- Det var rart å få denne gitaren i hendene igjen. Det er mangfoldige år siden sist jeg hadde nærkontakt med en Nilsengitar, sier Bjørn Hellberg.
Han snur og vender på en brunlakkert plankegitar. Klimprer forsiktig på strengene og minnes starten av 1950-tallet, da han og Robert Normann introduserte den første norske elektriske gitaren.

Rene helten

- Jeg var pur ung og veldig stolt. Dette var noe helt nytt og spennende. - Jeg skal love at det var en gitar med låt i. Den som trakterte en slik gitar ble virkelig lagt merke til. jeg ble mottatt som rene musikkhelten med el-gitaren, minnes Bjørn Hellberg.

Robert Normann swinger seg med Nilsen-gitaren.
- Det var Robert Normann og jeg, ingen andre, som ble brukt i markedsføringen av den først på 1950-tallet over alt på den tiden. Han var blant annet musikalsk leder ved Riksteateret, og fartet land og strand rundt. Jeg spilte her i distriktet. Over alt vakte den nye el-gitaren oppsikt, sier Bjørn Hellberg.
- jeg var ellevill over at Nilsen-brødrene ba meg være med på markedsføringen. Både fordi dette var nytt de og fordi en gitar kostet mange penger. Vi fikk jo disse gitarene gratis! Jeg brukte bare Nilsengitaren i flere år. Tror jeg slet ut tre av dem.

Bjørn Hellberg leker seg med den gamle gitaren, mens minnene bobler fram. Om spillejobber med Nilsengitaren, men først og fremst minner om sin nære venn og gitarkamerat Robert Normann.
Nå skal både Bjørn og Nilsengitaren være med i Robert Normann festivalen og åpningen av Robert Normann museet i Musikk Instrument Akademiet 14. september.

Tidlig ute

Det var Nils Robert Nilsen som fikk patentert Norges første el-gitar. Han begynte allerede på 1930-tallet å sysle med en elektroakustisk løsning, som er spesiell for denne gitaren. I 1949 fikk han patent på systemet.
Det skjedde bare et år etter at Leo Fender introduserte sin electro-spanish gitar "Broadcaster", senere kalt "Telecaster".
- Min far kunne ikke en note. Han var utdannet maskiningeniør og veldig opptatt av elektronikk og teknikk, forteller sønnen Arild Robert Nilsen.
- Før krigen drev han radioforretningen RadioNilsen sammen med sin bror Peder. Forretningen lå i St. Marie gate. Nærmeste nabo til metodistkirken, der restauranten Salt & Pepper holder til i dag.
- Forretningen stengte da krigen brøt ut og folk måtte levere inn radioapparatene sine. Den ble første åpnet igjen etter krigen. Lokalene i St. Marie gate ble senere overtatt av Berg Nilsen, mens Radionilsen flyttet til St. Marie gate 59, vis a vis Skoleparken.
- Produksjonen av Nilsengitaren skjedde i Strømsæthers vei på Yven, i en bygning som nå er revet.
Her ble det også produsert elektroniske mandoliner og forsterkere. Dessuten sambandsutstyr for Heimevernet.
Nilsengitaren ble laget i årene fra 1947 og fram til 1952, opplyser Arild Robert Nilsen.
- Det er trolig blitt produsert et sted mellom 400-500 av dem. Og om produksjonen opphørte så tidlig som i 1952, ble det spilt på Nilsengitarer helt opp mot 90-årene, opplyser instrumentmaker Terje Mentyjærvi. Da han gikk på Instrument Maker Akademiet for få år siden, skrev han en hovedoppgave som blant annet omhandler Nilsengitaren fra Sarpsborg.

INGRID AUNE (tekst)
JOHNNY HELGESEN (foto)