Suser av gårde i Shadow-land.


MOSS DAGBLAD 10.juni 1997.

Overrekkelse : Elever og lærer ved Musikk Instrument Akademiet (MIA) i Moss her sammen med Shadows-legenden Bruce Welch (foran). De øvrige fra venstre : Lars Espen, Bjørn, Espen, Øivin, Terje.
Jon R. Hansen fikk ideen. Lærer Øivin Fjeld tok utfordringen. Sju elever ved MlA gjorde jobben. Kort sagt: De bygget en Stratocaster gitar til en av verdens mest kjente gitarister; Bruce Welch fra det originale bandet Shadows.

Da ideen om gitarbyggingen først hadde festet seg, kastet elever og lærer alt de hadde i hendene og begynte på det prestisjefulle oppdraget. Gitaren skulle overleveres på en Shadow-konsert på Ekeberg Restaurant i Oslo 7. juni.

Verdensstjerne

Hovedattraksjonen på festivalen var Bruce Welch; ingen ringere enn mannen som har vært rytmegitarist i det verdensberømte bandet Shadows, som herjet hitlistene fra slutten av femtitallet og langt inn mot 1960- og -70-tallet. De skapte en revolusjon innen rocken. Bruce Welch lagde mye av den ekte Shadows-musikken og han var også ansvarlig for mange av Cliff Richard's store slagere.
Det var Jon R. Hansen som fikk ideen å få håndlaget en Stratocaster til Bruce Welch. Tre ukers varsel er kort tid å ha når man skal lage noe som er så spesielt, men elevene på gitarlinjen begynte med stor innsikt og høyt tempo. Tre uker gikk og noen sene kvelder ble det også. Stratocasteren ble ferdig til bruk lørdag 7. juni, samme dag som Shadows-festivalen gikk av stabelen.
Gitaren er laget av Honduras mahogny i kropp og hals. Alle delene er helt håndlaget sett bort fra strenger og stemmemekanikken. Det er elevene Terje Mentyjærvi og Bjørn Jensen som har lagt ned mest tid og sjel i prosjektet. Selvfølgelig med en del hjelp fra de andre i klassen. Etter en meget hektisk lørdag formiddag var gitaren klar og en liten forsamling av gitarelever og lærer satt kursen for Ekeberg i Oslo med sommerfugler i magen og gitar i kofferten.

Rune Gerhardsen deltok

Rune: På en ukes forvarsel stilte Rune Gerhardsen sporty opp på scenen med Hunters og spilte Shadows-låter så det ljomet.
Det var tett program på Ekeberg Restaurant hvor begivenhetene fant sted. Av bandene kan nevnes; Hunters med politikeren Rune Gerhardsen, Aftershades, Beatniks, Vanguards med Terje Rypdal, Feedback et band med 9. klassinger fra Onsøy i Fredrikstad, Vox'n Fenders og soloartisten Bruce Welch.
Underholdnings ansvarlig var med radiostemmen Rune Halland og konferansier var Rune Haugen; kjent som Haugen i bua fra TV-programmet Casino. Rundt 300 mennesker hadde funnet vegen til festivalen. Alle kom de for å dyrke en felles interesse, instrumental Shadows musikk. Låter som Apache, Stingray, Stardust, Geronimo, Coolwater, Wonderful land og Sleepwalk var ikke til å unngå.
Overrekkelsen av den håndlagde gitaren fra Moss gikk som smurt. Bruce Welch visste ikke noe om dette på forhånd og ble helt rørt av overraskelsen. Da Øivin Fjeld entret scenen og overrakte gitaren, tok det litt tid før Bruce Welch fikk summet seg. Så takket han for gaven og fortalte at han ennå er overrasket over at musikken the Shadows laget for førti år siden er populær den dag i dag blant tilhørere og Praktiserende musikere. Entusiasmen er stor i hjemlandet England, hele Europa og forøvrig rundt om i verden. Bruce Welch stilte villig opp på bilder sammen med gitarmakerne fra MIA. Deretter dro han direkte ned på hotellet sitt for å prøve den ut. Det gikk nesten to timer før han dukket opp på Ekeberg Restaurant igjen. Senere på kvelden fikk han også en gullplate fra Polygram Records. I intervju senere fortalte Bruce Welch at han hadde prøvd gitaren og var svært fornøyd. Dette var den første gitaren som er håndlaget kun for ham. Navnet på gitaren er MIRA PERSONAL. Han ønsket gitarmakerene fra Moss lykke til.

Tekst og foto : Tor Gunnar Kjøllesdal

Se gitaren i instrumentgalleriet.