Gitarbyggere på Jeløy

MOSS AVIS 16.okt. 1996.

Studentene ved MIA på Jeløy bygger nå gitarer til Marius Müller og Eivind Aarset. Gitarene bygges fra bunnen av. Müller får sin gitar før konserten med Funhouse på Gimle 23. oktober.

Marius Müller får en gitar, spesiallaget etter hans ønsker. Utgangspunktet er en Fender Stratocaster. Halsen har fått en vinkel tilpasset Müllers krav, strengene får riktig avstand og gitaren får en utforming etter Müllers spesifikasjoner.
Marius Müller fikk tilbud om en spesiallaget gitar under et besøk på skolen. Eivind Aarset ba om å få laget en.

Møysommelig arbeid

På verkstedet på MIA bygges gitarene opp fra bunnen av. Alle detaljene lages på verkstedet. Det er et nøyaktig og møysommelig arbeid å bygge opp en gitar. Også en del av vertøyet som brukes er laget av studentene. Det eneste som de til nå ikke lager selv er stemmeskruer og pickup til el-gitaren.
- Det er ikke noe problem å lage, det her heller. Men til nå har ikke gjort det, forteller Øyvind Fjeld, lærer ved MIA.
Rundt om i verkstedet henger ferdige gitarer, akustiske og el-gitarer sammen med trevirke. En av de klassiske gitarene som er bygget her fikk mer enn godkjent av en profesjonell gitarist som prøvet den. Han anslo salgsprisen til et sted mellom 8000 og 10.000 kroner.

Mye arbeid igjen

Metalldeler skal bli mikrofonskruer, feste for strenger og vibratoarmer. Valg av tresort, måten treet blir limt sammen på og utformingen av gitarkroppen påvirker klangen i stor grad.
- Trematerialene og hvorvidt kroppen er satt sammen av en eller flere deler, har stor betydning for klangen i gitaren. Vi forsøker flere varianter for å komme frem til et ønsket resultat, forteller Øivind Meld. Ennå er det mye arbeid igjen på Mülllers gitar. Men 23. oktober er den klar for testing i forsterkeren.

Studentene ved MIA på Jeløy bygger nå gitarer til Marius Müller og Eivind Aarset. Gitarene bygges fra bunnen av. Mülller får sin gitar før konserten med Funhouse på Gimle 23. oktober.

MORTEN BRUNSLID (tekst)
TERJE HOLM (foto)